Doelen en voornemens

 • Ik wil mijn kind en mezelf mooie herinneringen geven. Niet alleen over hoogtepunten, maar ook een gevoel van veiligheid en rijkheid (wat iets anders is dan rijkdom).
 • Ik wil wat betekenen voor mensen: een helpende hand, een voorbeeld, een stimulans, een gevoel dat ze er mogen zijn, dat ze bijzonder zijn. Ik wil aardig, inspirerend en wijs zijn.
 • Ik wil mijn ideeën en principes, mijn gevoel van rechtvaardigheid uitdragen, ook als dat betekent dat ik opval, mensen een mening over mij hebben of ik van gebaande paden af moet gaan.
 • Ik wil een leven leiden dat bij mij past, dat ik wil leven, waarvoor ik gekozen heb. Niet een leven waarin ik gerold en doorgerold ben, een leven dat me overkomen is.
 • Ik wil een rijk sociaal leven (en dat heb ik nu niet). Daar hoort bij dat ik kwetsbaar wil leren zijn: mensen voor mij laten zorgen.

 

Dan nu de concrete doelen:

1. Jaardoelen 2017: Op weg naar financiële vrijheid.

Passief inkomen of financiële onafhankelijkheid is voor mij geen doel. Wel is het bereiken van lage(re) vaste lasten en een deels passief inkomen voor mij een middel om keuzes te kunnen maken die me helpen om die andere doelen te bereiken.

Financiële vrijheid, een spaarpot, lage vaste lasten, geeft mij bovendien rust: ook in de toekomst is er iets aan inkomen.

Mijn financiële doelen zijn sinds 2014 prioriteit geweest voor mij. Zeker in 2014 en 2015 heb ik veel van mijn oude gewoontes (gedachteloos geld uitgeven) drastisch veranderd. Met succes, want daardoor is het me gelukt om eenderde van mijn hypotheekschuld bij de bank af te lossen.

In 2015 ben ik ook voorzichtig begonnen met beleggen en crowdfunding. In 2016 zette ik die koers verder door. In 2017 wil ik deze ingeslagen weg verder uitbouwen. De noodzaak van aflossen is er immers véél minder geworden, nu mijn woning al lang niet meer onder water staat. Toch is iedere aflossing nog altijd een vermindering van vaste lasten en ben ik zéker niet van plan daarmee te stoppen, zeker omdat ik nu nog een behoorlijk hoge rente betaal over deze schulden.

Concrete doelen voor dit jaar zijn dus….:

 1. 10.000 euro aflossen op de aflossingsvrije hypotheek bij de bank. –> eind juli los ik 6.000 euro af.
 2. Wederom maximaal bijleggen in de spaarhypotheek (3.750 naast de vaste maandelijkse betalingen, dit kan ik oktober omdat mijn hypotheekjaar in die maand begint).
 3. Maandelijks 150 euro beleggen (dit gaat automatisch via BrandNewDay, voor mijn pensioen.
 4. Gedurende het jaar in totaal voor 3.000 – 5.000 euro extra beleggen of crowdfunden. –> doel behaald.
 5. Gaan beleggen voor de BV –> goede start gemaakt, ongeveer eenvijfde van het kapitaal van mijn BV is nu belegd.

2. Maanddoelen 2017: de basis voor genieten ligt in prettig wonen.

Dit doel heb ik in juli radicaal veranderd, sinds ik ben ingegaan op de mogelijkheid om mijn pensioenverzekering af te kopen en omdat de woningmarkt is aangetrokken – en daardoor de waarde en verkoopbaarheid van mijn woning sterk verbeterd is. Het gaat me hierdoor – en doordat ik fanatiek heb afgelost in de afgelopen vijf jaar – lukken om groot  bedrag vrij te maken voor een nieuw huis.

Daarmee is mijn verhuisplan concreet geworden.

Vóór de zomervakantie wil ik eigenlijk alleen maar weten wat mijn jaarcijfers over 2016 waren, ik zit mijn accountant achter de broek om dit dus zo snel mogelijk in orde te maken.

Na de zomervakantie wil ik mijn huis zo snel mogelijk te koop zetten. Daarvoor is dan wel nog een opruim – stappenplan nodig. Wordt vervolgd in september, dus!

3. De basis voor genieten ligt in goede gewoontes.

Ze waren er, de goede voornemens voor 2016 en ook al eerder, in 2015 en 2014 bijvoorbeeld. Zo programmeerde ik in mijn agenda-app een alarm in dat iedere twee uur gaat zodat ik eraan denk meer thee te drinken. Ik had een soort van structuur voor het huishouden. Ik vliegerde op het strand, deed een rondvaart door Amsterdam, verving een lelijk kastje, maakte een financieel plan, trainde harder en vaker, ging weekendjes weg en bouwde financiële reserves op en pak al een paar jaar veel vaker de fiets dan de auto, ook als het koud is…

Toch blijft dit lastig voor me. Vooral omdat ik in het voorjaar en de vroege zomer veel gedoe had met school. Daardoor had ik helemaal geen focus meer op wat voor goede voornemens dan ook. Ik stopte met het klaarmaken van broodtrommeltjes en ik liet mijn huishouden versloffen.

Wél kwam ik voor mezelf en – vooral – mijn dochter op. Ik zat niet bij de pakken neer. Ik was geen passieve ouder die het allemaal zag gebeuren en ik stond niet toe dat mijn dochter de prijs betaalde voor bepaalde fouten die helaas gemaakt waren op de school. Ik sprak me uit, stelde kritische vragen en verzocht om antwoorden. Ik leerde veel ouders kennen die zich ook – net als ik – vragen stelden en bouwde vriendschappen op. Dus het gedoe leverde me óók veel op!

En nu?

Ik geef mezelf de tijd, nu. Om bij te komen. Na de vakantie gaan we gewoon de draad weer oppakken!

 

12 reacties op Doelen en voornemens

 1. Pingback: Hello 2016 | Mariimma

 2. Pingback: De goede voornemens: leuke dingen blijven doen | Mariimma

 3. Pingback: De goede voornemens: trainen voor 7a | Mariimma

 4. Pingback: Naaimachinedoelen | Mariimma

 5. Pingback: Blij met een nieuw agenda-app | Mariimma

 6. Pingback: Je bent je omgeving | Mariimma

 7. Pingback: Meer eruit halen | Mariimma

 8. Pingback: De geniet van het leven lijst | Mariimma

 9. Pingback: Productiviteit, thuis werken en acquisitie | Mariimma

 10. Pingback: Terug uit de relax-stand stap 1: hoe gaat het eigenlijk? | Mariimma

 11. Pingback: Mijn saving rate | Mariimma

 12. anoniem zegt:

  Wauw mooie bedragen!

  Liked by 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s